Skip to main content

MEEST GESTELDE VRAGEN

In dit hoofdstuk behandel ik de meest gestelde vragen die wij krijgen van de particulieren die bij ons de planten komen halen. Ik zal soms naar een hoofdstuk elders op de site verwijzen waar ik wat dieper inga op de vraag. Er zullen te zijner tijd steeds wel wat vragen bijkomen.
1. Wanneer moet ik bloemen plukken?
Bloemen plukt men van de doordragers tot ongeveer half mei, ook als ze al langer vast staan. Zie verder bij de kweektips voor de doordrager.
2. Mijn planten zakken in elkaar vlak voor de oogst, wat is dat?
Dit is het ziektebeeld van verticilium. Het lijkt net of ze het te droog hebben. Zie verder bij de ziektes en plagen onder verwelkingsziekte.
3. Hoe diep moet ik de planten in de grond stoppen?
Wij zeggen altijd, wat wortel is onder de grond. Het hart gelijk met de grond en de rest er boven. Als de plant te diep in de grond zit dan zal zijn hart wegrotten en de plant zal doodgaan.
4. Mag ik wat van de wortels afknippen?
Er mag zeker wat van af maar er moet zeker 12 cm overblijven. Deze moeten recht naar beneden geplant worden, maar hoeven niet gespreid te worden. Dit geldt alleen voor frigoplanten uit de vriescel. Bij eigen verse planten of de potjes die wij verkopen is dat niet aan te raden.
5. Mag ik na de oogst van 1x dragers het blad afsnijden?
Ja, maar niet lager dan 5 cm boven de grond en niet na 15 augustus. Gooi het blad in een biobak en niet op de composthoop. Als er ziektes in zitten dan houdt je die in stand.
6. Klim aardbeien, bestaan die?
Nee, een aardbei is geen snijboon. Dit is een fabeltje verzonnen door de bollenexport in de jaren 50 en 60. Je kunt beter een hangbak maken en dan de uitlopers over de rand laten hangen. Mrak is hiervoor het meest geschikte soort.
7. Ik wil graag planten zetten in de kas/kouwe bak. Zijn er goede soorten die dat kunnen?
Ja, er zijn diverse soorten die het ook goed doen onder glas. Zie onder hoofdstuk aardbeien onder de vroege rassen.
8. Wat moet ik doen om de planten winterklaar te maken?
Weinig, in elk geval geen blad weghalen. Wordt ver matige vorst voorspelt dan wat stro of een vliesdoek bij de hand houden.
9. Als ik zelf stek kan ik dan alleen de eerste stek gebruiken?
Nee, alle stekken met een goed wortelgestel zijn te gebruiken.
10. Hoe vaak kan ik zelf stekken?
1 tot 2 keer. De planten zijn best virusgevoelig en als ze eenmaal aangetast zijn dan kan dat 50% reductie geven in de oogst. Ook wordt de plant zwakker tegen ziektes waardoor er meer aardbeien wegrotten. Eenmaal zieke planten worden nooit meer beter. Als u zelf stekt kijk goed of de plant waarvan de kleintjes gegroeid zijn dan ook nog gezond is en ook in het voorjaar goed heeft gegeven.
11. Moet ik de uitlopers verwijderen?
Als u niet van plan bent om planten te winnen dan is dat wel nodig. Anders wordt het een grote wirwar van planten en dan zullen het jaar erop veel aardbeien wegrotten.
12. Mijn aardbeien rotten al weg aan de plant voor ze rijp zijn, hoe kan dat?
Als dit gebeurt dan is de plant niet in topconditie. Meestal komt dit door een gebrek aan voeding. Een plant die niet goed in zijn vel zit toont dat met klein blad, gevlekt blad, erg zachte aardbeien en een langzame groei. Regelmatig bij mesten met een meststof met een hoog kaliumgehalte biedt al veel uitkomst. Zie ook onder de kweektips.
13. Wanneer moet ik mijn planten bemesten?
Bij oude planten beginnen in maart. Daarna elke maand een klein beetje( ongeveer 10 gr. per plant) koemestkorrels of 12-10-18 en later in het seizoen 7-14-28(dit is in de winkel die dure aardbeienmest maar is ook in zakken van 25 kg te krijgen). U kunt ook oplosmeststof geven die wij aan de particulieren verkopen. Dit is 6-12-36-3MgO. Dit is oplosbaar in water en makkelijk toe te dienen. zeker als u in potten of bakken kweekt.
14. Ik heb mijn aardappels gerooid, kan ik hier mijn aardbeienplanten neerzetten?
Het is beter van niet. Ze hebben dezelfde bodemziektes zoals verticilium en phytophthera. Zorg dar er minimaal 1 jaar tussen zit. Voor andersom geld hetzelfde. Zie het hoofdstuk vruchtwisseling.
15. Hoe ver plant ik de planten uit elkaar?
Er mogen niet meer dan 5 of 6 planten per vierkante meter staan. Op de regel 30 cm uit elkaar en de regels 60 cm van elkaar.
16. Ik ben altijd in juni op vakantie maar wil toch aardbeien plukken, hoe doe ik dat?
Dat is mogelijk met doordragers. Pluk 1 maand voor u weer terugkomt alle bloemen en bloemknoppen uit de planten en mest ze een beetje bij. Bij terugkomst plukt u ongeveer een week later aardbeien.
17. Hoeveel planten moeten we minimaal bestellen voor op te sturen of om af te halen?
Wij zeggen altijd het minimum is 1. minder kan niet. Let wel met opsturen dat pakketpost € 6,75 porto is. Dit komt bovenop de plantprijs. De prijs zal per plant ook wat hoger zijn als het om echt kleine aantallen gaat ( minder als 10 per soort). Maar wij helpen u graag ook als u maar 3 planten zoekt voor een hangbak.
18. Wat voor grond heb ik nodig om in een bak te doen?
Als u planten in een pot, bak, balkonbak of aardbeienpot wilt planten dan is het belangrijk om onbemeste potgrond te gebruiken. Er mag geen mest of compost in zitten in verband met het verbranden van de jonge nieuwe wortels. Wij verkopen deze grond in 40 liter zakken voor € 2,50 per zak. 4 zakken voor € 9,00. deze kunnen wij helaas niet opsturen.
19. Aardbeien in een bak, gaat dat dan?
Aardbeienplanten in een hangbak/pot gaat uitstekend. Let wel dat een plant toch minimaal 4 liter grond tot zijn beschikking heeft. Als de plant goed groeit gebruikt hij vrij veel water. Bij mesten is dan het beste dat met het water geven te doen.
20. Verkopen jullie ook kant en klare potten en bakken?
Wij verkopen geen kant en klare potten en bakken. Wij hebben wel verschillende hangpotten op voorraad. Wat wij wel doen is als u de pot of bak meeneemt hem ter plekken planten voor u. Dat is geen probleem.
21. Tot wanneer kan ik zelf stekken of planten?
Zelf stekken tot eind augustus. planten bij ons zijn ook meestal tot die tijd te koop.