webcreation: Free Design

Beste Bezoekers,

Bedankt voor het bezoeken van de website en de shop. Het is nu 8 augustus en we zijn druk bezig met de verkoop van de planten op pot. Dit is om nu te planten en volgend jaar mooie planten te hebben om in juni te kunnen plukken. We hebben 28 soorten op pot staan en daar zit altijd wel een geschikt soort tussen voor elke denkbare toepassing.

De verkoop van dikke planten uit het ijs is nu gestopt. Het wordt te laat om die nu nog te zetten. Vanaf nu zijn het ook planten op pot die wij versturen. Door de planten netjes in te pakken is dat versturen geen probleem.

Verder zijn we een proef begonnen met de verkoop van Frambozenplanten. Deze staan op een 3 liter pot en we hebben de soorten Sugana ( herfst) en Glen ample( zomer). Prijs is 4,00 maar de voorraad is beperkt. Deze kunnen niet verstuurd worden.

De Biologische planten zijn er ook nog maar ook beperkt. De voorraad daarvan is niet meer zo groot.

Tevens zijn er 6 soorten voeding beschikbaar waaronder ook biologische. 

tot ziens op de kwekerij of via de mail/shop.

 

Met vriendelijke groet,

Erwin Duivenvoorden
  Bestelling vanuit het buitenland?
Stuur een email naar aardbei@xs4all.nl

Bestelling mislukt?
Stuur een email naar aardbei@xs4all.nl

 
Biologisch geteelde aarbeien
EU biologischDit jaar zijn we begonnen met het telen van acht soorten aarbeien op biologische wijze. Hier hebben we ook ons Skal certificaat voor behaald.


EU biologisch

Vruchtwisseling

Ik schrijf dit hoofdstuk over vruchtwisseling omdat ik in het voorjaar toch elk jaar naar mijn inziens teveel telefoontjes krijg dat de aardbeienoogst mislukt. Dit is vaak de verwelkingsziekte. Dit is een ziekte die o.a. verband houd met vruchtwisseling. Ik wil in dit hoofdstuk proberen het een en ander uit te leggen over dit aspect van tuinen om teleurstelling in de toekomst te verminderen. Door dit stuk zal niet iedereen geen problemen meer hebben maar zal men wel inzien dat  bepaalde vastgeroeste gewoontes eigenlijk niet meer gaan. Ook in verband met de regels die op sommige complexen zijn als er mag niet gespoten worden of geen kunstmest gebruikt worden is een degelijke vruchtwisseling noodzakelijk.

Waarom vruchtwisseling?

Bijna iedereen weet als men te lang op hetzelfde stuk dezelfde gewassen kweekt dat de grond wordt uitgeput. Dit is vaak in 2 delen te splitsen. Een is dat de voedingsstoffen voor dat product op raken en met strooien niet kunnen worden aangevuld. Dit zijn meestal de sporenelementen zoals ijzer, borium enz. Deel 2 is dat er bodemschimmels, aaltjes en bodeminsecten die afhankelijk zijn van dit ene product of productgroep in zulke getallen gaan voorkomen dat ze het gewas zoveel verzwakken dat van een goede oogst geen sprake meer kan zijn. Daarom dient men goed na te gaan of ziektes van het eerste product niet voorkomen in het volgende product. Nou is de aardbei eigenlijk een rotding want er zijn behoorlijk veel ziektes die voor kunnen komen. Een daarvan is de Phytophthora in 2 verschillende soorten. Maar dit komt ook in de aardappelen voor, niet exact dezelfde maar toch. Maar het is juist zo mooi om na de eerste gerooide aardappels op dat open stukje de nieuwe aardbeien te zetten. Als er dan maar een klein beetje problemen zijn geweest in de piepers dan is de aardbeienoogst voor volgend jaar al een vraag of die goed wordt.

Hoe nu een goede vruchtwisseling

Een goede vruchtwisseling begint altijd met de tuin te verdelen in gelijke stukken. De bedoeling is dan om elk jaar door te schuiven op het volgende stuk. Na een aantal jaar komt men dan weer op hetzelfde stuk uit. Als hier genoeg tijd tussen zit dan zijn de specifieke bodemschimmels, aaltjes en bodeminsecten weer verdwenen doordat er geen voeding voor hun aanwezig was. Dit zijn vaak grondgebonden parasieten die niet snel of uit zich zelf kunnen verplaatsen. Houd met het indelen rekening met soorten planten die eventueel last kunnen hebben van dezelfde ziektes. Als dat zo is mogen die niet na elkaar geplant worden. Ook als men gaat verplanten dan neemt men grond van èèn stuk en sleept dat naar een ander stuk. Dit is dan natuurlijk geen vruchtwisseling. U sleept de narigheid gewoon mee naar het schone stuk. Dus houd met indelen ook rekening met planten die langer dan 1 jaar op dezelfde plek staan. U ziet als u aardappelen en aardbeien wilt hebben dan is een vruchtwisseling van 1 op 3 niet mogelijk, dan wordt dat al 1 op 5. Zit u op een tuin waar niet gespoten mag worden dan is het beter een nog ruimere wisseling aan te houden.

Biologische methode voor een goede vruchtwisseling

Na het rooien van vroege producten is het mogelijk om de open grond in te zaaien met Bladrammenas. Dit heeft tevens een nevenwerking tegen vrijlevende aaltjes. Werk aan het eind van het seizoen de planten onder de grond.

Waar op te letten

Als u begint met tuinen of al langer bezig bent zijn er altijd een paar punten om op te letten.
 1. Wat voor soort grond heb ik en welk soort groeit daar het beste op met de beste smaak en de minste risico's op ziektes. Bijvoorbeeld zal ik nooit aan iemand met een kleigrond Elsanta verkopen ivm bodemschimmels die op de klei meer voorkomen dan op bv. zand. En ik zal aan iemand met een zandgrond nooit Pavana verkopen omdat die van het zand geen lekkere aardbeien geven, maar juist wel van de klei. Dit is dus ook met andere gewassen zoals aardappelen.
 2. Ga na of het product dat u koopt of krijgt gezond is. Bij aardbeienplanten horen ze door de NAKT gekeurd te zijn. Er wordt per jaar minimaal 6x volvelds gekeurd door de NAKT keurmeester. Koopt u ze bij een kweker vraag erna. Koopt u ze in een supermarkt of tuincentrum dan kunt u ervan uitgaan dat het goed is want die komen meestal bij een erkende kweker vandaan. Krijgt u van de buurman planten of stekt u ze zelf, zorg ervoor dat u weet dat de moederplant gezond is en goed vrucht heeft gedragen. Is dat niet zo plant ze dan niet want een aardbeienplant geeft altijd aardbeien of hij is ziek.
 3. Zorg dat u schoon werkt. Rooit u bv. aardappelen ruim dan al het lof netjes op in de biobak!!! De bladeren kunnen sporen bevatten die dan weer op de composthoop overblijven. En de ziekte op de tuin in stand houden. Houdt ook goed het onkruid bij want er zijn soorten waarop de ziektes overleven Bv. Kruisbloemige in knolvoet en Zwarte nachtschade bij Verticillium en phytophthora.
 4. Zorg voor een goede mesthuishouding. Als de planten een gebrek hebben en "niet goed in hun vel zitten" worden ze ook eerder aangetast.
 5. Ga met bijvoorbeeld schoffelen niet te dicht langs de planten. kleine wondjes onder de grond zijn een invalspoort voor de schimmels.
 6. Heeft u er last van in de kas dan is het ook mogelijk om een groot plantgat uit te graven, daar schone grond in te doen en daar dan de plant in zetten. ( doe ik zelf met meloen en komkommer)

Ziektes die u op de tuin kunt krijgen

Ik geef nu een aantal ziektes die op een volktuin voorkomen die te maken kunnen hebben met een slechte vruchtwisseling. Ik geef de Nederlandse naam en de Latijnse naam met eventueel een oplossing. Voor de meeste ziektes is er echter maar een oplossing en dat is het betreffende product voorlopig niet op de tuin te zetten.
 • Verwelkingsziekte( Verticillium spp.). In verschillende gewassen o.a. aardbei, komkommer, tomaat en aardappel
 • Stengelbasisrot( Phytophthora cactorum). in aardbeien
 • Rood-wortelrot( Phytophthora fragariae). in aardbeien
 • Koprot( Rhizoctonia). in verschillende gewassen. Komt ook door te diep planten
 • Phytium in diverse gewassen
 • Zwartwortelrot dit is een combinatie van schimmels die onder de juiste omstandigheden gaan samenwerken.
 • Knolvoet( Plasmodiophora brassicae) in kool
 • De aardappelziekte ( Phytophthora infestans) in aardappelen

CONTACT

Kwekerij E. Duivenvoorden
Turfspoor 57
2165 AW Lisserbroek
Tel: 0252-410701
Mob: 06-51318630
E-mail: aardbei@xs4all.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.00
Zaterdag: 8.00 - 12.30

In de avond en zaterdagmiddag
op telefonische afspraak.

VOLG ONS

facebookFacebook

 
iDEAL 512x512

LOGIN